Megep Alanlari-Modülleri

.Alan Hakkında (Gemi Yapımı Alanı)(Güncel)

Gemi Yapımı Alanı Alanı Hakkında Bilgi

ÖN SÖZ
Ülkemizde gemi yapımı sektöründe üretim yapan küçük, orta ve büyük ölçekli işletmeler, ülke ekonomisine ve istihdama önemli katkılar sağlamaktadır.
Bu amaçla gemi yapımı alanı altında, çelik gemi yapımı, gemi ressamlığı, gemi tesisat donatım ve tekne ve yat yapımı dallarında öğretim programları hazırlanmıştır.

Hazırlanan dal programlarının, endüstrinin ihtiyaçlarına paralel ve sürekli güncellenebilir olması nedeni ile sektördeki kalifiye eleman ihtiyacını karşılayacağı düşünülmektedir.
Gemi yapımı alanı programı, Millî Eğitim Bakanlığında görevli uzman ve alan öğretmenleri, sektör temsilcileri, üniversitelerden alan uzmanları ve meslek elemanları ile iş birliği içinde hazırlanmıştır.

GİRİŞ
Gemi yapımı sektörü, küresel düzeyde hızla değişen pazar ve rekabet koşullarının bir sonucu olarak sürekli ve hızlı bir gelişim içindedir. Bu özellikleri nedeniyle gemi yapımı sektörü, stratejik bir sektör olarak ülkelerin yakın ilgisini çekmektedir. Küreselleşmeyle birlikte gemi yapımı sektöründe rekabet büyük yoğunluk kazanmakta, sanayileşmiş ülkeler bu sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.
Dünya denizcilik sektöründe gemi yapımı sürekli gelişen ve çağın gereksinimlerine cevap vermeye çalışan bir sektördür. Ülkemiz, dünya standartlarını kendisine hedef alarak misyonunu ve vizyonunu buna göre belirlemelidir.
Ülkelerin gelişimi, mesleklerinde bilgi ve teknolojiyi yakalamış insan gücü ile ölçülmektedir. Öğretmenlerin rehberliğinde insanların bilgi ve teknolojiye ulaştırılması, yetiştirilmesi ve yüksek öğretime hazırlanması teknik okullarda yapılmaktadır.
Gemi yapımı alanı, ülkemizde istihdama çok büyük katkılarda bulunmaktadır. Ülkemizde gemi yapımı sektöründe yetişmiş eğitimli iş gücü sıkıntısı üst düzeydedir.
Gemi Yapımı Alanı Çerçeve Öğretim Programı’nda; 1. Çelik gemi yapımı, 2. Gemi ressamlığı, 3. Gemi tesisat donatım, 4. Tekne ve yat yapımı
dalları yer almaktadır.
Ülke çapında yapılan sektör taramaları ve inceleme çalışmaları sonunda sektörde faaliyet gösteren meslekler saptanmıştır. Sektörde çalışanların görüş ve önerilerinden yola çıkılarak her meslek dalına ait anket soruları hazırlanmış, daha sonra bu anketler tersaneler ve dizayn bürolarında uygulanarak mesleklere özgü yeterlikler ayrıntılı olarak çıkarılmıştır.
Program ve modüllerin hazırlanmasının her aşamasında iş piyasasının iş gücüne dönük gelişmelerin ve gereksinimlerin tüm yönlerinin dikkate alınması amacı ile sektörle karşılıklı görüş alışverişinde bulunulmuştur.
Program sürecinde üniversitelerden uzmanlar ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapılmıştır. Meslek elemanlarından ulusal ve uluslararası iş gücünden beklenen yeterliklerde çeşitli araştırmalar ve yabancı uzmanlarla görüşülerek hazırlanan programa katkıları sağlanmıştır.
Bu doğrultuda gemi yapımı alanı ve alan altında yer alan mesleklerde ulusal ve uluslararası düzeyde standartlara uygun örgün ve yaygın öğretime yönelik her düzeyde bireylere eğitim imkânları sağlayan program hazırlamak hedeflenmiştir.

SEKTÖR
Gemi yapımı alanı reel sektörde, ağır sanayi kimliğine sahip, desteklendiği ve geliştirildiği bütün ülkelerde önemli bir istihdam potansiyeli yaratan, emeği yoğun bir sektördür.
Türk gemi inşa sanayinde tersanelerimiz yılda;
? 7,5 milyon DWT (deadweight tonnage); (DWT olarak yazılan bu ağırlık ölçüsü bir geminin taşıyabileceği toplam ağırlığı gösterir.) bakım onarım, ? 1 Milyon DWT’luk yeni gemi yapımı, ? 400 bin ton çelik işleme ve tek parçada 35 bin DWT kadar yeni gemi yapımı imkânına sahiptir.
Eni 80 metre, boyu 355 metre ve 300.000 DWT’luk gemi havuzlama imkânı bulu- nan dünyanın en büyük yüzer havuzuna sahip tersanelerimiz, çeşitli büyüklüklerde 10 adet yüzer havuz ile hizmet vermektedir. Bir adet kuru havuz inşaatı ise devam etmektedir. 2006 yılında ortalama % 45 kapasite ile faaliyetlerini sürdüren tersanelerimizin tam kapasite ile çalışmaları hâlinde yılda;
? Yeni gemi yapımı faaliyetleri ile bir buçuk milyar dolar, ? Bakım onarım faaliyetleri ile bir milyar dolar döviz girdisi, ? Doğrudan 25 000 kişiye iş, dolaylı olarak 80 000 kişiye aş imkânı, ? Ortalama 500 civarında yan sanayi iş kolunda yaratılan istihdam ve yarattığı diğer katma değerlerle Türk ekonomisine küçümsenmeyecek katkılar sağlayacaktır.
Gemi sanayimiz, küçük tonajlı kimyasal tanker inşasında Avrupa’da birinci sırada yer almaktadır.
Tersanelerimizde;
? Epoksi ve kromnikel tanklı petrol ve ürün tankerleri, ? Ağır yük gemileri, ? Çok amaçlı taşımalık gemileri, ? Balıkçı gemileri, ? Araştırma gemileri, ? Römorkörler, ? 60–70 metrelik mega yatlar ve gezinti tekneleri, ? Petrol platformları, tadilat ve konversiyonları, ? Supply botlar, ? Off-shore botları, ? Tekne ve yatlar yapılmaktadır.
Ülkemizde son yıllarda gemi yapımı sektörü hızlı bir şekilde gelişmektedir. Mevcut tersanelerimizin iş kapasiteleri önümüzdeki yıllarda da yoğun olacaktır. Bu sektörde, iş gücü ucuz olan lider konumdaki ülkeler ile rekabet edebilmek oldukça güçtür. Bu zor koşullarla rekabet edebilmek için iyi yetişmiş ara teknik elemana ihtiyaç vardır. Bunun yanında ülkemizin coğrafi konumu da bize avantaj sağlamaktadır. İyi yetişmiş teknik eleman ihtiyacı sağlandığı takdirde ülkemizde bu sektör gelişecek ve uzun yıllar istihdam sağlanacaktır.

Bu sektör ülkemize aşağıdaki faydaları sağlar:
? Döviz kazandırır. ? Beraberinde yan sanayiyi sürükler. ? Yabancı sermayeyi davet eder. ? Teknoloji transferini cezbeder. ? Ülke savunmasına hizmeti nedeniyle stratejik önem taşır. ? Deniz ticaret filosunu destekler. ? Diğer sektörlere nazaran yan sanayi ile birlikte 1’e 6 oranında istihdam sağlar.
Ülkemizin geleceği açısından gemi yapımı alanındaki meslek dalları en gözde ve ümit veren meslekler arasındadır.

Dost Siteler: Bursa Rehberi Ulus Otomasyon Megepmodulleri Megep Modülleri

Sitemizin resmi MEGEP sitesi ile herhangi bir bağı yoktur.
Sitemiz üzerinde bulunan MEGEP dokumanları resmi siteden alınmıştır.
Dokümanların güncelliğinden sitemiz sorumlu değildir. Kullanıcıların paylaştığı dosya ve mesajların sorumlulukları kendilerine aittir. Herhangi bir lisans hakkınız olduğunu düşünüyorsanız lütfen bizimle iletişime geçiniz. ilgili dokuman veya yazı en kısa sürede kaldırılacaktır.